jellylorum 2009.05.01. 18:33

Ittas matek

Tegnap P. ballagása után felmentünk hozzájuk, és mi mással is koccinthatnánk az egészségére, mint jégerrel. Koccintottunk egyszer, meg mégegyszer, aztán sokáig csak úgy voltunk, később koccintottunk mégegyszer, aztán mégegyszer, és mégegyet utoljára. Ekkor jött az ötlet, hamár küszöbön a matek érettségi, számoljuk ki, ha hatan voltunk akkor hány koccintás volt. Én (és ezen magam is meglepődtem, főleg hogy már ennyit ittunk) kapásból vágtam a képletet: [n*(n-1)] /2 tehát 30 koccintás volt. De az én tudásom nem volt elég, egyenként végigszámoltuk, ha mindenki koccint mindenkivel, hányszor koccannak össze azok a feleses poharak. Persze hogy 30szor!
De nem álltunk meg itt, 3an akik még nem ismertük a feladatot, új feladványt kaptunk: “Fáni és Tóbi elefántok. Fáni 8 évvel idősebb mint Tóbi. Hány évesek az elefántok mikor Fáni 4szer olyan idős mint Tóbi?” Na ez már kicsit komplikáltabb volt, de ezt is megoldottuk.
ÉS? HÁNY ÉVESEK AZ ELEFÁNTOK?? 

A bejegyzés trackback címe:

https://merrevanazertelem.blog.hu/api/trackback/id/tr151803485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása