Tudom, nem túl friss már a hír, tudom, számos cikk és blogbejegyzés született már szerte az internetes szférában arról, hogy döntött az Országos Rádió és Televízió Testület (továbbiakban ORTT) a napokban két rádiófrekvenciájáról.

Mert Magyarország két leghallgatottabb, legkedveltebb és legnagyobb rádióadói, a Danubius és a Sláger Rádió műsorszolgáltatási jogosultsága november 18-ával lejár, az ORTT pályázatot írt ki a nyár folyamán a két csatorna frekvenciájára. A felszabadulás közelében álló helyekért hat cég összesen nyolc pályázatot nyújtott be, ám az ORTT időközben a mindkét frekvenciáért versenybe szálló Zene Rádió Zrt-t október 7-én kizárta üzleti terv megalapozatlanságára hivatkozva.
Majtényi László, az ORTT elnöke aggodalmát fejezte ki a verseny tisztaságát illetően, szerinte ugyanis nem csak azt a pályázót kellett volna kizárni említett érvre hivatkozva, mely mindkét frekvenciáért harcba szállt, hanem a Danubius helyére pályázó Advenio Zrt-t, valamint a Sláger frekvenciáját áhító FM1 Konzorciumot is. Majtényi módosító indítványokat nyújtott be felvetéseinek megvalósítása érdekében, azaz, hogy zárják ki a két országos műsorszolgáltatási jogosultságért folyó versenyből mindazokat, akik szerinte irreális üzleti tervet nyújtottak be – azonban az ORTT párt által delegált tagjai figyelmen kívül hagyták az elnök szavait, és versenyben tartották a két szóban forgó indulót.

Az ORTT végül tegnap ült össze (egy-egy FIDESZ-es, KDNP-s és SZDSZ-es, két MSZP-s küldött és az elnök, Majtényi László), hogy döntsön a kérdésről. A médiatörvény szerint a tagok három fordulóban döntenek a végeredményről. Először a pártdelegáltak szavaznak, ahol kétharmados többség szükséges, a második és harmadik fordulóban azonban már az ORTT minden tagja részt vesz. Jóllehet, az SZDSZ-es Tímár János tartózkodott, mégis már az első körben eldőlt voltaképpen a szavazás, hiszen társai egyhangúlag szavaztak, s a győztes végül a fent említett Advenio Zrt., valamint az FM1 Konzorcium lett.

Hogy kik ők?
Nos az Advenio a szeptember végi beadási határidő előtt, szeptember 7-én került bejegyzésre a cégnyilvántartásba, melet 5 millió Ft-os tökével alapítottak. A társaság kétharmadát Nyerges Zsolt ügyvéd birtokolja, a fennmaradó rész pedig annak a Lánchíd Vagyonkezelőnek a tulajdona, melyet az erősen jobboldalinak tartott Lánchíd Rádió alapított.
Az FM1 egy konzorcium, azaz egy alkalmi társulás, mely nem más, mint az EMG (Est Média Group) és annak tulajdonában álló Radiocafé 98.6 közös pályázata.

Ők kapták tehát a hét évre szóló jogosultságot, s november 18-át követően a Danubius Rádió és a Sláger Rádió helyén (melyre a Danubius sajátja mellett szintén pályázott) a FIDESZ és az MSZP pártrádiói fognak működni – a Klassz Rádió és a Neo FM.

Az ORTT FIDESZ-es képviselője, Szalai Annamária elmondta, a pályázatot az a két induló nyerte, aki a legnagyobb ajánlatot tette – tehát semminemű csalás nem történt. Megelőzvén a győztesekben való kételkedést, Szalai hozzátette: nyerteseik természetesen teljesíteni fogják a pályázatokban foglaltakat, ám ha mégsem sikerülne, úgy az ORTT képes lesz kikényszeríteni azt.

Mivel a két új adó a két legerősebb párt kedvezményezettje, talán joggal merül fel sokunkban, hogy pusztán politikai döntés született. Majtényi László is törvénysértőnek nevezte a döntést, állítása szerint az ORTT több súlyosan jogsértő döntést hozott.
Majtényi később posztjáról is lemondott, de a tartózkodó SZDSZ-es Tímár János is jogszerűtlenséggel indokolta szavazása elhagyását.

A Danubius a döntés után azt nyilatkozta, mérlegelik, értékelik a körülményeket, így alakítva ki álláspontjukat, a Sláger pedig internetes oldalán tette közzé vezérigazgatójuk alábbi sajtóközleményét:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A döntés okozta problémát mind a két adó másképpen kezeli. A Sláger Rádió mindig vidám reggeli műsorának egyik műsorvezetője, Bochkor Gábor többek között a következőkkel indította a mai Bumerángot:

„Nem sikerült jókedvet erőltetni magunkra, így nem tudjuk, mi lesz az elkövetkezendő három hétben, megpróbálunk beszélgetni az emberekkel…”

„Mindenki tudja már a jókedv hiányának okát, a tegnapi ORTT döntés minket is nagyon váratlanul ért. Lehetett volna egy tiszta pályázat, de az eredményeket és a háttér dolgokat ismerve ez nem sikerült…”

Bochkor szavai a továbbiakban kitértek a Danubius mentalitására is:

„Tudjuk, hogy a Danubius Rádióban belső utasítás szerint nem kommentálhatják, így ott még vidámságot hallhattok, de emberek vagyunk…”

A Sláger-szerkesztőségbe többszáz e-mail és SMS érkezett be, telefon is rengeteg volt – izzottak a vonalak. A műsorvezető később, reggel 7 óra után összekapcsolódott a tv2 Mokka című műsorával is, majd megtudjuk, olyan is akadt, aki utánajárt a nyilvános adatoknak, s azokat figyelve képtelen megérteni, ezek fényében hogy születhetett ilyen döntés.

9.30 előtt nem sokkal egy Danubius-hallgató hívását is fogadták, aki azt mondta el, mindenhol Danubius ÉS Sláger összefogás figyelhető meg.
9.43-kor Bochkoréknak sikerült kapcsolatba lépniük a velük párhuzamosan futó Danubius Pirítós műsorvezetőivel is:

„Ők azt az utat választják, hogy a felsővezetői döntésnek eleget téve megpróbálnak jókedvet sugározni – bár mint kiderült, természetesen nincs igazán jó kedvük. Az egésszel az a gond, hogy ezt az utat sem ők, sem mi nem választottuk…”

Bocsi később telefonon közölte jelenleg külföldön tartózkodó műsorvezető-társával, Boros Lajossal az ORTT döntését – Boros reakció gyanánt elmesélte, mivel vigasztalják őt, mely, úgy érzem, a Danubiusra is nyugodt szívvel mondható el.

„Azt a tíz évet, amit a Bumeráng és a Sláger Rádió letett az asztalra és beírt a rádiózás történelmébe, senki nem tudja elvenni a hallgatóinktól és tőlünk.”

Én a magam részéről azt gondolom, természetes, hogy mindenki a maga igazát védi, természetes, hogy mindenki a megoldásokat próbálja megtalálni. Ki így, ki úgy. Mindenesetre, akármiért is alakult így – hiszen nekem nincs jogom vagdalkozni, igazságot tenni -, Magyarország fordulóponthoz érkezett, nem csak a rádiózás terén. Hiszen gondoljunk csak bele – bár talán nem a legmegfelelőbb hasonlat, de a Danubius- és Sláger Rádiónak véget vetni olyan, mintha azt mondanák, holnaptól az mtv nem sugározza tovább tévéadását. 

A Sláger Rádió egyéként november 8-án Szimpátiakoncertet tart a budapesti Műjégpályán, melyen biztosan ott lesz a fellépők között már többek között a Republic, Balázs Fecó, a Bikini, a KFT, és még sokan mások, de a lista még bővül. Valamint a Sláger szeretné, ha ez a koncert nem csak őértük lenne, hanem saját konkurenciájukért, a Danubiusért is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://merrevanazertelem.blog.hu/api/trackback/id/tr391804524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása