jellylorum 2010.08.05. 21:06

A zöld sör

 1998 -ban Cehországban, a prágai Pivovarsky Dumban főztek először zöld színű sört, különböző növényi kivonatok hozzáadásával. Az eukaliptusztól kezdve többféle zöld növénnyel próbálkoztak, végül a csalán lett a nyerő. A zöld nedűt a közönség gyorsan megkedvelte.

2006 -ban a brnoi székhelyű Starobrno is piacra dobta saját zöld sörét, ám elődjével ellentétben, ez egy zöld színű likőr hozzáadásával készült.

Néhány éve pedig a nagykanizsai Béci bá' -teljes nevén Szabó Béla- szabadalmaztatta saját zöld sörét.
 Magyar kocsmatulajdonosról van szó... tippeljünk miért zöld a söre! Bizony, a Fradi miatt.
Béci bá' kocsmája zöld-fehér színekben pompázik. Elmondása szerint egy vendége valamelyik nap megkérdezte tőle: mikor lesz végre a söre is zöld? A bácsi nem volt rest, neki is fogott a kísérletezésnek. 3 év múlva meg született az új nedű.
Az ital alkoholfoka kissé magasabb a megszokottnál, hiszen a hozzákevert likőr erősebb, de az ízkombináció elnyerte a vendégek -főleg a hölgyek- tetszését. 
Az évekig tartó kísérletezés eredményét már  két sörgyárnak is megpróbálta bemutatni, de azok még nem tudtak foglalkozni szabadalmával.
Remélem egyszer hazánkban is beindul a nagyüzemi zöld sör gyártás. Persze nem erre a likőrös dologra gondolok... olyat én is csinálok, hanem az igazi, és utánozhatatlan cseh csalánsörre.

A bejegyzés trackback címe:

https://merrevanazertelem.blog.hu/api/trackback/id/tr972202082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása