Voodoobábuként szurkálható, WC-papírként igénybe vehető, fabatkaként használhatatlan, szoborként viszont a család sokat szidott rokona lehet – megannyi tárgy, melyen a választók a politikusok, de leginkább Gyurcsány Ferenc elleni ellenszenvüknek adhatnak hangot.

Az üzlet a három éve napvilágra került őszödi beszéd óta virágzik. A legfőbb lelőhelynek az ellenzéki nagygyűlésekés az internet számítanak.

Az agresszió levezetésének egyik, még a békésebb megoldások közé tartozó formája ez. Feszültségüket vezethetik le Gyurcsányon, másrészt úgy is érezhetik, hogy végre kibabrálhatnak egy döntéshozóval, egy hatalmassággal, nevetségessé tehetik személyét.

Ugyanezt a szerepet töltik be évszázadok óta az uralkodókról, majd a politikusokról keletkezett szóviccek, pamflettek, versikék és a két világháború között virágkorukat élő, obszcén töltésű dalocskák.

Mindez nem magyar specialitás. George W. Busht amerikai elnököt meglehetősen széles spektrumon át, a paprikajancsitól az állati végtermékig szinte mindennek ábrázolták regnálása idején. Sarkozy francia elnök és kihívója, Segoléne Royal voodoobábuként már két éve megjelent a francia internetes piacon, Putyin matrjóska babaként borította be Moszkva utcáit, Berlusconi vámpírként hódított. És mindannyiuk karakterével készült már videójáték, ahol – mint például Bush esetében -, pofont és egy-egy fenékberúgást is ki lehet osztani a politikusnak. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://merrevanazertelem.blog.hu/api/trackback/id/tr331804143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása