jellylorum 2010.04.22. 18:13

A nevetésről

 Nehéz időkben, mint most; amikor kisebb- nagyobb érzelmi válságba kerülök, mindig ugyan azokat a könyveket szedem elő. Az egyiket csak felnyitom valahol, és megpróbálom a saját helyzetem fényében értelmezni a leírtakat. Van, hogy választ kapok a kérdésemre, de előfordul hogy nem... Végülis, mit vár az ember egy könyvtől?
A másik könyv lassan automatikusan ugyan azon az oldalon nyílik ki. Nem feltétlen kell válságba kerülni, hogy kinyissam és elolvassam.... Néha csak meglátom a könyvet leveszem a polcról és olvasom... Mert megmosolyogtat.... Ezért is osztom meg veletek ezeket a sorokat:

"... Ne vedd komolyan magad! Hadd legyen úgy, ahogy van, és te csak neves magadon. Ha tudsz magadon nevetni, akkor minden rendben van. Az emberek könnyen nevetnek másokon, de önmagukon mér nem olyan könnyen. Ezt a művészetet külön meg kell tanulni. Ha tudsz magadon nevetni, akkor már nincs baj... akkor ott a komolyság már nem tud fészket rakni.
A zen komostorokban minden szerzetesnek nevetnie kell. Így kezdik a napot. Ez az első dolog: reggel - egy hatalmas röhögés. Ahogy felkel, kiurik az ágyból, és úgy csinál, mint egy bohóc, mint egy cirkuszi pojáca és óriásit hahotázik - saját magán. Ennél jobban nem is lehetne elkezdeni egy napot. Fellazulsz, tisztábbá és nyíltabbá válsz és könnyebben
mozogsz a világban...
Nem kell okokat keresni rá, nem kell magyarázat. A világ már önmagában is elég abszurd...
Hasból jöjjön a nevetés, ne fejből! Az igazi nevetés olyan, mint a kisgyerek nevetése: egész teste rázkódik, minden lüktet benne; a padlón fetreng a kacagástól. Egész lénye feloldódik, és ha tovább tart, akkor a nevetés mellé jnnek a könnyek is... A nevetésnek ennyire mélyrehatónak, ennyire totálisnak kell lennie. Csak így érdemes!

... A viág egyre komolyabb lesz. Minden a végletek felé hajt téged; egyikből a másikba. Azt tanácsolom, legyél egy kicsit bolond, ne vedd komolyan a játékot- nevess rajta, mint egy gyerek! Élvezz mindent, ami csak van!!..."

A bejegyzés trackback címe:

https://merrevanazertelem.blog.hu/api/trackback/id/tr631943157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása