Jóllehet, nem vicces, de úgy gondoltam, egy posztot megér, elvégre az értelmet hosszasan lehet keresni ebben a történetben is.


Rémálom lett a pancsolós fotókból

Az arizonai Demaree házaspár csak azt tette, amit Amerikában is milliók: a fürdőkádban, pancsolás közben fényképezte kislányait – ahol utóbbiak értelemszerűen nem ruhában tartózkodtak. A Wal-Mart üzletlánc egy alkalmazottja azonban, akihez a képeket előhívatni vitték be, másnak vélte a családi öröm perceinek ártatlan megörökítését, és gyermekpornográfia miatt feljelentést tett.

A három kislányt – akik közül a legidősebb is csak öt éves – a gyámhatóság intézetbe hurcolta, a házaspár ellen pedig eljárás indult, és felkerültek a szexuális bűnözők listájára. Az anyát, aki egy iskolában dolgozott, felfüggesztették állásából.

A lányokat orvosi szakértő is megvizsgálta, hogy nem használták-e ki szüleik őket szexuálisan. Most, hogy egy bíró végül megszüntette az eljárást, és látszólag helyreállt a régi rend, a család Arizona államot, Peoria városát és a Wal-Mart láncot egyaránt perli az okozott sérelemért. Különösen nehezményezik: a Wal-Mart nem figyelmezteti előre ügyfeleit, hogy “elbírálja” a felvételeket.

- Úgy tűnik, a mai világban oda kell figyelni: félreérthetik az ártatlan képeket. Nem közölték, hogy cenzúrázzák a fotóinkat – mondta Lisa Demaree, az anya. A fotósrészleg szerint a gyerekek nemi szervei láthatóak voltak, az eljáró nyomozó pedig úgy vélte: “provokativ módon” pózolnak a kislányok. A család ügyvédjének érvei között szerepel, hogy egy nyolcdolláros órabérért dolgozó fotósüzleti dolgozó alkalmatlan rá, hogy ilyen kényes ítéleteket alkosson, a nyomozónak pedig nem volt hasonló ügyekben tapasztalata. A Wal-Mart belső vizsgálatot ígért.

A hírteleviziókban is bemutatott néhány képet látva, amelyeken a gyerekek arcát kitakarták, Amerika is elképedt – megijedve a jogalkalmazás e szélsőséges esetétől. A nyári strandszezonban a The New York Times is cikkezett arról: az óceán ezen az oldalán nem vicc a kisgyerekek ártatlan meztelensége.

A kulturális különbségek is kiütközhetnek. Egy brooklyni lengyel anya egy nagyobb baráti társaság előtt csak azért engedte meg hároméves fia ruhátlanságát, mert lengyelek voltak jelen.

- Az amerikaiak szerint ez nem járja. Úgy vélik, hogy a test nagyon is intim terület – mondta. Az arizonai történet legérthetetlenebb elemére azonban továbbra sincs válasz: ki hivat még egyáltalán elő képeket a digitális fényképezés korában?

(Forrás: Népszabadság Online)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://merrevanazertelem.blog.hu/api/trackback/id/tr101806180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása